Inspis vastaan perspis – onko aloittaminen vaikeaa?

Onko kirjoittamisen aloittaminen vaikeaa? Joskus on. Vaikka annan muille kikkoja kirjoittamisen aloittamiseen, oma kirjoittaminen välillä hautautuu muun tekemisen alle. Jää kirjoittamatta.

Nyt minun on pakko kirjoittaa heti jotain, koska yhden toisen tekstin olen luvannut ensi viikoksi. Siispä otin kirjoittamiselle aikaa heti aamusta. Siinäpä se:

Ajan ottaminen kirjoittamiselle. Minusta tuntuu, että silloin kun on paljon ideoita, ei ole aikaa. Minua inspiroivat usein opiskelijoiden tekstit. Kuitenkaan silloin, kun palautteenanto on kuumimmillaan, en muka ehdi kirjoittaa.

”Kirjoita 10 minuuttia” on hyvä neuvo. Keskittyneenä hyvinkin lyhyessä ajassa kirjoittaa hämmästyttävän paljon. Mainion kirjoittamisen opettajan Kimmo Svinhufvudin (aukeaa uuteen välilehteen sivustolla https://kokonaisvaltainenkirjoittaminen.fi/) sanoin: Kun kirjoittaa 10 minuuttia aamulla, koko päivä on aikaa kaikelle muulle. Kun sen näin sanoo, tuntuu että harvoin on hyvää syytä jättää kirjoittamatta.

Riman alentaminen. Pyri riittävään, älä täydelliseen. Kun saa aloitettua, pystyy muokkaamaan. Loppujen lopuksi saattaakin ylittää paitsi riman, myös itsensä – ja saavuttaa mainion tuloksen.

Pakko. Yksi kirjoittamisen konsti on pakkokirjoittaminen. Se on juuri sitä, mitä kertookin olevansa: pakottautumista.

Deadline, palautuspäivä eli aineistopäivä on jossain määrin sukua pakolle: se ajankohta, jolloin sovitun asian pitää olla tehtynä. Tietoisuus siitä auttaa kaikkia, vaikka toteutus vaihtelisikin mahdollisimman pikaisesta viime minuuteille.

Inspiraatio. Joku viisas on sanonut, että kirjoittamisessa inspiraation osuus on prosentin luokkaa ja kovaa työtä, hikoilua, perspiraatiota loput 99 prosenttia. Ajatuksen viisaus on siinä, että inspiraatiota ei pidä jäädä odottamaan. Odottavan aika voi olla pitkä.

Jos inspiraatio iskee, pyri hyödyntämään sitä saman tien. Varmin keino saavuttaa inspiraatio on aloittaa kirjoittaminen.

Kuvituskuva: Pixabay /khamkhor